Yağda Çözünen Vitaminler (A,D,E,K) - 9. Sınıf Biyoloji

Yağda Çözünen Vitaminler (A,D,E,K)

A,D,E ve K vitaminleridir.

Vücudumuza yağda çözünerek alınırlar.

Fazla alınan vitaminler karaciğerde depo edilir.

DEpo edildiğinden bu vitaminlerin eksiklik belirtileri geç fark edilir.

Aşırı alınmaları durumunda zehir etkisi gösterirler.

A Vitamini

Provitamin A ve A vitamini şeklinde vücuda alınır.

A vitamini;
        -Hücre Yenilenmesinde,
        -Bakteri ve virüslere karşı direnç kazanılmasında,
        -Güneş ışığından korunmada etkilidir.

Balık yağında , havuçta , domates gibi sarı ve kırmızı renkli sebze ve meyveler ile hayvansal gıdalarda bol miktarda bulunur.

A vitamini görme pigmentlerinin yapısına katılır.

Eksikliğinde ; Gece Körlüğü (Tavuk Karası) , büyümede düzensizlik görülür.

Fazla alındığında; zayıflama , saç dökülmesi ve halsizlik görülür. 

D Vitamini

Provitamin D ve D vitamini şeklinde vücuda alınır.

D vitamini;
        -Kalsiyum ve Fosfat iyonlarının bağırsaklardan emilmesinde,
        -Kemiklerde ve dişlerde kalsiyum birikmesinde,
        -Çocukların büyümesinde,
        -Yaraların iyileşmesinde,
        -Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde,
        -Bakteri ve virüslere karşı direnç kazanılmasında,
        -Atardamar hastalıklarının ve kanserin önlenmesinde görev alır.

Balık yağında az, yumurta sarısında , süt ve tereyağında bol miktarda bulunur.

Besinlerle alınan Provitamin D , deri altında güneşin ultraviyole ışınları ile D vitaminine dönüştürülür. Bu nedenle küçük çocuklar mevsimine uygun bol miktarda güneşlendirilmelidir.

Eksikliğinde; Küçük çocuklarda Raşitizm(kemik eğriliği) , yaşlılarda Osteomalazi (Kemik yumuşaması) görülür.


E Vitamini

A vitamininin özelliğini kaybetmesini engeller.

E vitamini;

        -A vitamini ile birlikte üreme organlarının gelişimide etkilidir.
        -Antioksidan özelliği vardır.
        -Hücre yenilenmesini sağlar.
        -Kasların dayanıklılığını arttırır.
        -Damar sertliğini önler.

E vitamini, tahıllardan elde edilen yağlarda, yeşil sebzelerde, süt ve ette bulunur.

Eksikliğinde; Kısırlık , kaslarda gelişmeme , erken yaşlanma görülür.


K Vitamini

K vitamini;
         -Kanın pıhtılaşmasında,
         -Yaraların iyileşmesinde etkilidir.

Bağırsakta bulunan bazı bakteriler , selülozlardan B ve K vitaminleri sentezleyebilirler. Geniş spekturumlu antibiyotikler alındığında bu bakteriler öleceği için B ve K vitamininlerinde eksiklik görülebilir.

K vitamini ıspanak, karnıbahar , lahana , domates gibi koyu yeşil yapraklı bitkilerde , pirinç kepeğinde ve arpa filizlerinde bol miktarda bulunur.

Eksikliğinde; Kanın pıhtılaşmaması durumu görülür.




Bu blogdaki popüler yayınlar

Hücre Döngüsü (İnterfaz Evresi) - Biyoloji 10. Sınıf

Hücre Bölünmesi (Hücre bölünmesinin sebepleri) - 10. Sınıf Biyoloji