Kayıtlar

Mart 20, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Eşeysiz Üreme Tipleri - 10. Sınıf Biyoloji

Resim
Eşeysiz Üreme Tipleri 1) Bölünerek Üreme Bakteri , amip , paramesyum , öglena gibi tek hücreli canlılarda görülen eşeysiz üreme şeklidir. Amipte bölünme hücrenin her yönüne , öglena da boyuna , paramesyumda ise enine gerçekleşir. 2) Tomurcuklanarak Üreme Ana canlı üzerinde meydana gelen bir çıkıntının gelişerek yeni bir birey oluşturması olayıdır. Bira mayası , hidra , sünger , mercanlar tomurcuklanma ile ürerler . Ana canlı üzerindeki çıkıntı ana canlıdan ayrılmaz ise koloniler oluşur. 3) Spor ile Üreme Sporlar sağlam yapılı örtülü olan elverişsiz şartlara dayanıklı üreme hücreleridir. Su yosunu , kara yosunu , eğrelti otları , mantarlar ve sıtma parazitlerinde spor ile eşeysiz üreme gözlenir. 4) Vejetatif Üreme Yüksek yapılı bitkilerde görülen eşeysiz üreme şeklidir. Ana canlıdan koparılan bir canlının gelişerek yeni bir birey oluşturması olayıdır. Kavak , söğüt , menekşe gibi bitkilerde çelikle üreme ; patates , soğan , yer elması gibi bitkilerde yumru gövde ...

Karışımlar (Karışımların Özellikleri) - 10. Sınıf Kimya

Resim
Karışımlar (Karışımların Özellikleri) Karışımların Özellikleri 1)  Saf değillerdir. 2)  Heterojen veya homojen olabilirler. 3) Karışımlar sembol veya formülle gösterilmezler. 4) Karışımların belirli bir yoğunluğu yoktur. Hal değişim sıcaklıkları da yoktur. 5)  Bileşenlerine fiziksel yollar ile ayrılır.

Karışımlar ( Homojen Karışımlar,Heterojen Karışımlar) - 10. Sınıf Kimya

Resim
Karışımlar ( Homojen Karışımlar,Heterojen Karışımlar) Karışımlar En az 2 maddenin belirli bir oran olmaksızın kendi özelliklerini kaybetmeden oluşturdukları maddeler topluluğudur. Homojen Karışımlar (Çözeltiler) Her yerinde aynı özelliği gösteren , tek madde görünümündeki karışımlardır. ÖRN: Hava , gazoz , deniz suyu , şerbet , tüm alaşımlar (çelik tencere gibi) , petrol ... Heterojen Karışımlar Her yerinde aynı özelliği göstermeyen , tek madde görünümünde olmayan karışımlardır. Beşe ayrılırlar.. a) Süspansiyon Katı-Sıvı heterojen karışımlardır . Kumlu su , talaşlı su , naftalinli su, ayran , yoğurt , bazı meyve suları (posa verenler) , kahve , ham petrol gibi örnekler verilebilir. b) Emülsiyon Sıvı-Sıvı heterojen karışımlarıdır. Zeytinyağlı su  , petrollü su , cıvalı su örnek verilebilir. c) Kolloit Bir madde başka bir maddede çözünürken bazı partiküllerin askıda kalma durumudur. Kan , ketçap , mayonez , jöle , mürekkep örnek verilebilir. d)...