Kayıtlar

Nisan 6, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Sporla Üreme (Eşeysiz Üreme Türleri) - 10. Sınıf Biyoloji

Resim
Sporla Üreme (Eşeysiz Üreme Türleri)  - Tek hücrelilerden plazmodyumda (sıtma mikrobu) , mantarlarda ; karayosunları ve eğrelti otları gibi çiçeksiz bitkilerde görülür. - Sporla üreme spor adı verilen özelleşmiş hücrelerle olur. - Sporlar, etrafı kalın bir örtü ile çevrili olan , olumsuz ortam koşullarına dayanıklı hücrelerdir. Sporlar, uygun ortam koşullarında çimlenerek gelişir ve yeni canlıyı oluşturur. - Diploit (2n) kromozomlu canlılarda (örneğin eğrelti otları) sporlar, mayoz bölünmeyle oluşur. Böyle sporlara "eşeyli spor" denir. Eşeyli sporların üreme hücrelerinden farkı döllenme olmaksızın birey oluşturmalarıdır.  - Haploit (n) kromozomlu canlılarda (bazı mantarlar ve yeşil alg) ise sporlar , mitotik bölünmeyle olşur. Böyle sporlara "eşeysiz spor" denir. - Mantarlar eşeysiz veya eşeyli üreme yoluyla oluşan sporlar ile çoğalır. Mantarların eşeysiz üremesi sırasında olgunlaşan her spor kesesinden binlerce haploit (n) spor oluşur....

Tomurcuklanma ile Üreme (Eşeysiz Üreme Çeşitleri) - 10. Sınıf Biyoloji

Resim
Tomurcuklanma ile Üreme (Eşeysiz Üreme Çeşitleri) - Ana canlının bir bölümünde hücre bölünmesi ile tomurcuk şeklinde bir çıkıntının oluşması ve bu çıkıntının olgunlaşarak yeni bir bireyi meydana getirmesine denilir.  - Bu tip üreme bira mayasında , süngerlerde , bazı sölenterlerde (hidra,mercan gibi) ve bazı bitkilerde (ciğer otu) görülür. - Yeni canlı atadan tamamen uzaklaşarak yaşayabileceği gibi ataya bağlı kalarak da yaşayabilir. Bağlı kalma durumunda koloni oluştururlar. - Sölenterlerdem hidranın tomurcuklanması sonucu oluşan canlı ana bireye bağlı kalır ya da zemine tutunarak yaşar . Buna polip adı verilir. Polipler koloni oluşturabilirler. Poliplerden eşeysiz olarak çoğalıp ayrılarak , yaşamını serbest sürdürenlere medüz (deniz anası) denir . Medüzlerde tomurcuklanma özelliği yoktur. 

İkiye Bölünerek Üreme (Eşeysiz Üreme Çeşitleri) - 10. Sınıf Biyoloji

Resim
İkiye Bölünerek Üreme (Eşeysiz Üreme Çeşitleri)  - Bu üreme şeklinin gerçekleşmesinde etkili olan temel olay mitoz veya amitoz bölünmedir. - Bölünme düzlemi canlılar arasında farklılık gösterebilir . Örneğin , öglenada boyuna, paramesyumda enine bölünme gerçekleşirken belirgin bir şekle sahip olmayan amipte ise herhangi bir yönde bölünme gerçekleşebilir. - Tek hücreli canlılarda gelişme olayı, hücre hacminin ve yüzeyinin artışı demektir. - Bu tip üreme prokaryotlardan bakteri ve arkelerde , ökaryotlardan amip , öglena , paramesyum gibi prositlerde ve bazı maya mantarlarında görülür.