Osmanlı Tarihinde İmzalanan Tüm Antlaşmalar ve Özellikleri (Part 1) - YGS&LYS Tarih

Osmanlı Tarihinde İmzalanan Antlaşmalar ve Özellikleri



1. Antlaşma; Segedin Antlaşması - 1444


Macarların önderliğindeki Haçlı İttifakı ile imzalanmıştır . Bu antlaşmaya göre 10 yıl boyunca savaş yapılmayacaktır. Eflak vergi vermek koşulu ile Macaristan'a bırakıldı. Sırp Krallığı tekrar kuruldu.

2. Antlaşma; İstanbul Antlaşması - 1479


Venedik ile imzalanmıştır. Bu antlaşmaya göre Osmanlılar , Venediklere bazı ayrıcalıklar tanıdı. Venedikliler Osmanlı'dan aldıkları yerleri Osmanlı'ya yeniden verdiler.

3. Antlaşma; İstanbul Antlaşması - 1533


Avusturya ile yapılmıştır. Bu antlaşmaya göre Avusturya , Osmanlı devletinin üstünlüğünü kabul etti . Avusturya Arşıdükası , Osmanlı Sadrazamına eşit sayılacaktır.

4. Antlaşma; Amasya Antlaşması - 1555


İran ile yapılmıştır. Osmanlı Devleti ile İran arasında imzalanan ilk resmi antlaşmadır. Tebriz , Doğu Anadolu , Bağdat Osmanlı devletine bırakıldı.

5. Antlaşma; Ferhat Paşa ( İstanbul ) - 1590


İran ile yapılmıştır. Osmanlı devleti bu antlaşma ile doğudaki en geniş sınırlarına ulaştı. Dağıstan , Azerbaycan , Gürcistan Osmanlı Devleti'ne bırakıldı.


6. Antlaşma; Ferhat Paşa - 1611 


İran ile yapılmıştır. Bu antlaşmaya göre İran'dan alınan yerler geri verildi . Buna karşılık İran her yıl Osmanlılara 200 deve yükü ipek gönderecektir.

7. Antlaşma; Serav Antlaşması - 1618


İran ile imzalanmıştır. İran , Nasuh Paşa Antlaşması'nın koşullarını kabul etti.

8. Antlaşma; Zitvatorok Antlaşması - 1606


Avusturya ile imzalanmıştır. Osmanlı Devleti , Avrupa'daki protokol üstünlüğünü kaybetti. Avusturya Arşıdukası ile Osmanlı Padişahı denk sayılmıştır.

9. Antlaşma; Hotin Antlaşması - 1620


Lehistan ile imzalanmıştır. İki taraf birbirinin topraklarına saldırmayacaktır. Lehistan , Osmanlı'ya vergi vermeye devam edecektir.

10. Antlaşma; Kasr'ı Şirin Antlaşması - 1639


İran ile imzalanmıştır . Devletin padişahı 3. Mahmut'tur. Bu antlaşmaya göre Bağdat , Osmanlı'ya kalmıştır. Bugün ki Türk-İran sınırı belirlenmiştir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hücre Döngüsü (İnterfaz Evresi) - Biyoloji 10. Sınıf

Hücre Bölünmesi (Hücre bölünmesinin sebepleri) - 10. Sınıf Biyoloji