Bakteriler - 9. Sınıf Biyoloji Konu Anlatım
A. PROKARYOT CANLI GRUPLARI
BAKTERİLER (BACTERİA)
♦ Prokaryot yapıda olduklarından
çekirdek ve zarlı organel bulundurmazlar.
♦ Temel yapıları hücre duvarı, hücre
zarı ve sitoplazmadan oluşur.
♦ Hücre duvarları kısa peptit
zincirleriyle bağlanmış peptidoglikan adında polisakkaritten oluşmuştur.
♦ Sitoplazmada organik moleküller,
inorganik moleküller, DNA, RNA, ribozomlar
, proteinler , glikojen , yağ tanecikleri, enzimler ve % 90 oranında su
bulunur.
DNA:Bakterilerin
kalıtım maddesi halkasal yapıda olan ve protein kılıf içermeyen tek bir DNA
molekülünden oluşur. DNA sitoplazmada nüklear bölge denilen alanda bulunur.
PLAZMİT:
DNA'nın dışında küçük ,halkasal yapıdaki
DNA parçalarına denir.
*
Plazmitler bakterilerin çoğalmasında etkili değildir. Ancak bazı özellikler ile
ilgili genetik bilginin bir bakteriden diğerine taşınmasında ,zor koşullara karşı direnç oluşumunda
avantaj sağlar . Antibiyotiklere karşı direnç kazanmak gibi
*
Ana DNA’dan bağımsız olarak eşlenebilir ve bakteriler arasında
aktarılabilir.
KAMÇI: Bazı
bakteriler aktif olarak yer değiştirme hareketi yapabilirken bazı bakteriler
ise ancak bulundukları ortamın hareketliliğine bağlı olarak pasif hareket
edebilirler. Aktif olarak hareket eden bakterilerde kamçı bulunur. Kamçı sayısı
bakteri türleri arasında değişiklik gösterir.
PİLUS:Bakterilerin
birbirlerine ve yüzeylere tutunmalarını sağlayan uzantılardır.
MEZOZOM:
Hücre zarından oluşmuş kıvrımlardır ve solunumla ilgili molekülleri bulundururlar. Mezozomlar ökaryot hücredeki
mitokondrinin yaptığı işi yapar.
♦ Fotosentez yapabilen bakterilerin
sitoplazmasında klorofil pigmenti bulunur.
KAPSÜL:
Bazı bakterilerde hücre duvarının
dışında polisakkaritlerden oluşmuş koruyucu bir yapı olan kapsüle rastlanır.
*
Kapsül bakterinin dirençliliğini ve hastalık yapabilme özelliğini
artırır.Kapsül genelde hastalık yapıcı bakterilerde bulunur.
ENDOSPOR: Bazı bakteriler uygun olmayan çevre
koşullarında etraflarını koruyucu bir tabaka ile çevirip endospor oluştururlar.
*
Hücre kendini kopyalarken bir kopyasını da dayanıklı bir duvar ile çevirir ve
endospor oluşturur. Olumsuz koşullar ortaya çıktığında hücre parçalansa bile
endospor varlığını sürdürür. Bu şekilde DNA korunmuş olur.
*
Endosporlar olumsuz çevre koşullarına çok dayanıklı ,metabolizması yavaşlamış su
oranı düşük, çok az enzim faaliyeti gösteren yapılardır.Dış kısmı geçirgenlik
özelliğini kaybetmiştir.
*
Endospor oluşumu sırasında yoğunluk ve osmotik basınç artar.
*
Endospor oluşumu bir üreme çeşidi değildir. Şartlar normale dönünce endospor su
alıp çözünür ve bakteri tekrar eski faaliyetlerini sürdürür.
Bakterilerin Çeşitleri
Bakteriler
çeşitli özellikleri açısından değişik gruplara ayrılırlar.
1.
Oksijen Kullanma Durumlarına Göre Bakteriler
Oksijen
kullanıp kullanmama durumlarına göre dört farklı grupta incelenirler.
a. Zorunlu Anaerobik Bakteriler
*
Oksijensiz solunum yaparak enerji üreten bakterilerdir.
*
Solunumları sonucunda etil alkol, laktik asit vb. gibi maddeler üretebilirler.
*
Anaerob bakteriler oksijenli ortamda yaşayamazlar. Bundan dolayı toprağın
derinlikleri ile sulu ortamların dip kısımlarında daha çok bulunurlar.
*
Zorunlu anaerob bakteriler oksijenli ortamda yaşayamadıklarından dolayı deney
tüpünün dip kısımlarında çoğalırlar.
b. Zorunlu Aerob Bakteriler
* Bu bakteriler sadece oksijenli solunum
yaparak enerji üretirler. Bundan dolayı da oksijenin olmadığı ortamlarda
hayatlarını sürdüremezler.
*
Aerob bakteriler mitokondri içermedikleri için oksijenli solunumda görevli
enzimleri sitoplazmada veya mezozom adı verilen yapılarda bulundururlar.
*
Deney tüpünün ancak oksijen bulunan üst bölgelerinde çoğalabilirler.
c.Geçici Anaerobik Bakteriler
O2’li
ortamda yaşayan, geçici bir süre O2’siz ortamda da yaşayabilen bakterilerdir.
d.Geçici Aerobik Bakteriler
Normalde
oksijensiz ortamda yaşayan ancak geçici bir süre oksijenli ortamda da
yaşayabilen bakterilerdir.
Geçici
bakteriler hem oksijenli hem de oksijensiz ortamda çoğalabilirler.
2.
Beslenme Şekillerine Göre Bakteriler
Bakteriler
beslenme şekillerine göre iki gruba ayrılırlar.
a.Ototrof Bakteriler
Fotosentez
veya kemosentez yaparak inorganik moleküllerden kendi organik besinlerini
üretebilen bakterilerdir.
İhtiyaçları
olan inorganik maddeleri ortamdan hazır olarak alırlar.
Organik
besin sentezi sırasında kullandıkları enerji çeşidine göre ikiye ayrılırlar.
Fotoototrof bakteriler
*
Besinlerini sentezlerken enerji kaynağı olarak güneş ışığını kullanırlar.
* Sitoplazmalarında serbest klorofil
molekülleri bulundururlar.
* Fotosentetik bakterilerin siyanobakteriler
denilen grubu C02 ile H20 yu birleştirerek besin
sentezlerken 02 açığa çıkarır.
* Siyanobakteriler havadaki serbest azotu
bağlayarak, topraktaki azotlu bileşiklere dönüştürürler. Toprağı azot
bakımından zenginleştirerek bitkilere fayda sağlarlar.
*
Diğer bir fotosentetik bakteri grubu ise fotosentezde H20 yerine H2S
kullanır ve tepkimeler sonucu S2 molekülleri açığa çıkar. Mor sülfür
bakterileri kükürt açığa çıkaran fotosentetik bakterilere örnek olarak
gösterilebilir.
* Fotosentez yapan bakterilerde C02
kullanımı, inorganik maddenin organik maddeye dönüşümü ve klorofilin güneş
enerjisini soğurması ortaktır.
*
H20 kullanımı ve 02 üretimi ise bazı bakterilerde
görülür.
Kemoototrof bakteriler
*
Bakterilerin bir kısmı çeşitli inorganik bileşikleri oksitleyip açığa çıkan
kimyasal enerjiyi kullanarak ihtiyaç duydukları besini sentezleyebilir.
*
Organik besin üretimi sırasında gerekli olan enerjiyi, kükürtlü, demirli veya
azotlu bileşikleri oksitleyerek sağlarlar.
* Nitrit ve nitrat bakterileri sülfür ve demir
bakterileri ile baklagillerin köklerinde yaşayan rhizobium bakterileri bu gruba
örnektir.
*
Klorofil bulundurmazlar. Güneş enerjisini kullanmazlar. Bu nedenle kemosentez
gündüz ve gece devam edebilen bir olaydır.
*
Madde devirlerinde önemli görevleri vardır.
b.Heterotrof
Bakteriler
Organik
ve inorganik her türlü besini dış ortamdan hazır olarak alırlar.
Parazit bakteriler
*
Hücre dışı sindirim enzimlerini içermediklerinden dolayı, glikoz, aminoasit ve
yağ asiti gibi besin monomerlerini üzerinde yaşadıkları canlılardan hazır
olarak almak zorunda olan bakterilerdir.
*
Bazı türleri hastalık etkenidir. Hastalık yapan parazitlere patojen bakteriler
denir.
*
Tetanoz, verem, difteri, şarbon, solunum yolu enfeksiyonları, kolera, zatürre
gibi hastalıklar parazit bakterilerin etkisiyle oluşur.
Saprofit bakteriler
*
Bu bakteriler hücre dışına sindirim enzimleri salgılar ve sindirilen organik
besinleri hücre içine alarak yapım ve yıkım olaylarında kullanırlar.
*
Ölen organizma ve canlı artıklarındaki organik bileşikleri parçalayarak,
inorganik bileşiklere ayıran bakterilerdir. Böylece hem kendileri için gereken
besin ve enerjiyi elde ederler, hem de toprağın inorganik maddeler açısından
zenginleştirirler.
*
Yoğurt bakterileri,vitamin üreten bakteriler ve selüloz sindiren
bakteriler vb.
3. Gram Boyanma Özelliğine Göre
Bakteriler
Gram
boyama yöntemi ile boyandıklarında aldıkları renge göre iki gruba ayrılırlar.
a.Gram Pozitif (+) Bakteriler
*
Gram boyama yöntemi ile mor veya mavi renkte boyanan bakterileridir.
*
Hücre duvarlarında fazla miktarda peptidoglikan bulunur.
b.Gram Negatif (-) Bakteriler
*
Gram boyama yöntemi ile pembe renkte
boyanan bakterilerdir.
* Hücre duvarlarında ince bir peptidoglikan
tabakası ve bunun üzerinde bir lipit tabakası (lipopolisakkarit) bulunur. Hücre duvarı dışında bulunan dış zar
toksik olup ,bakteriyi konak hücrenin savunma mekanizmasından korur.Ayrıca
ilaçların geçişini engellediğinden gram (-) türler antibiyotiklere karşı daha
dirençlidir. Hastalık yapanları çoğu
gram negatif bakteridir.
*
Bu bakteriler mor renk boyayı hücre duvarından dışarı bırakır.
4. Şekillerine Göre Bakteriler
Bakteriler
şekillerine göre dört gruba ayrılırlar.
a.Yuvarlak Bakteriler (Koküs)
:Bu gruptaki bakteriler tek tek veya koloniler halinde yaşarlar. Kolonileri
farklı şekillerde isimlendirilir. İkili gruplar şeklindeki kolonilere
diplococcus (diplokokus), uzun zincir şeklindekilere streptococcus (strep tokoküs),
üzüm salkımı şeklindeki kolonilere staphylococcus (strofilokokus) denir.
Menenjit
ve ateşli romatizma gibi hastalıklara neden olurlar.
b.Çubuk Şeklinde Olanlar (Bacillus):Eni
boyundan daha fazla olan bakteriler.
Verem,
tifo ve tetanos gibi hastalıklara neden olurlar.
c.Spiral Şeklinde Olanlar
(Spirillum): Çok kıvrımlı olan burgumsu şekilde
bakterilerdir. Frengi gibi hastalıklara neden olurlar.
d.Virgül Şeklinde Olanlar (Vibrio):
Virgüle
benzer şekilde kıvrım yapmış olan bakterilerdir. Kolera hastalığına neden olan
bakteri grubudur.
Bakterilerde Üreme
Bakterilerde
eşeyli ve eşeysiz üreme görülebilir.
1.Eşeysiz Üreme
•Bütün
bakterilerde görülür. Eşeysiz üreme ikiye bölünme şeklinde gerçekleşir.
•
İkiye bölünme sırasında önce DNA eşlenir ve hücre yaklaşık olarak iki katı
büyüklüğe ulaşır. Bu sırada hücre uzamaya başlar. Daha sonra hücre zarı ve
hücre duvarı yaklaşık olarak hücrenin ortasından içeri doğru girinti oluşturur.
Bu girinti ilerleyerek hücrenin ikiye bölünmesini sağlar.
•Bakteriler
uygun koşullarda ortalama 20-25 dakikada bir bölünebilir. Bu hızın üç gün içinde dünyanın ağırlığını
geçecek bir koloni oluşturması gerekirdi
, ancak besinin tükenmesi , zehirli maddelerin birikmesi bu durumu engeller.
•Eşeysiz
üreme birey sayısı artışını sağlarken kalıtsal çeşitliliğe neden olmaz.
2.Eşeyli Üreme
Bakterilerde
görülen eşeyli üremeye konjugasyon denir.
•Bakterilerin
konjugasyonunda iki bakteri arasında önce piluslar sayesinde sitoplazmik bir
bağlantı kurulur. Daha sonra bakteriler arasında plazmit adı verilen DNA
parçacıklarının aktarımı gerçekleşir.
•
Konjugasyon sonunda bakteri sayısı artmaz. Ancak kalıtsal çeşitlilik sağlanır.
Transformasyon:
Canlı bir bakterinin cansız ortamdaki
genetik materyalin hücre içine alarak genetik yapısını
zenginleştirmesidir.
Transdüksiyon:
Virüsler aracılığı ile bir bakteriden başka bir bakteriye genetik madde
aktarımının yapılmasıdır.
Bakterilerin Önemi
*İnsan
sindirim sisteminde yaşayan birçok bakteri sindirime yardımcı olurken bir kısmı
da sindirilmemiş besin atıklarının bağırsakta ayrışmasını sağlar. Bu bakteri
ler insana zarar vermez ,çeşitli vitaminlerin üretilmesini sağladıklarından
faydalıdır.
*
Yoğurt, peynir, sirke, turşu gibi besinler bakteriler kullanılarak hazırlanır.
*
Kanalizasyon atıkları gibi çeşitli organik atıkların çevreye zararsız hale
getirilmesi de bakteriler aracılığıyla gerçekleşir(biyoremediasyon). Ayrıca
saprofit bakteriler organik maddeleri ayrıştırarak madde döngüsünün
sürekliliğini sağlarken toprağın mineral bakımından zenginleşmesi ve daha
verimli olmasına katkıda bulunur.
*
Biyolojik mücadele kapsamında bakterilerden yararlanılır.
*
Bazı bakteriler kemosentezle toprağın azot tuzu miktarını arttırırken başka
bazı bakteriler atmosferdeki azotun bağlanmasında rol oynar. Atmosferdeki azotu
bağ
layan
bakteriler toprağın azot bakımından zenginleşmesine de katkıda bulunur.
*
Clostridium botulinum adlı bakteri oksijensiz ortamda ürettiği zehirlerle
yiyecek
lerin,
konservelerin bozulmasına ve insan
ölümlerine neden olabilir.
ARKELER (ARCHAEA)
*
Prokaryot hücre yapısında olmaları nedeniyle uzun zaman bakterilerle aynı grup
içerisinde incelenmiştir. Hücre duvarının peptidoglikan olmaması ,hücre zarının
kendine özgü bir lipit tabakası bulunması
ve karakteristik bir rRNA baz sırasına sahip olmaları nedeni ile
bakterilerden ayrılırlar.
•
Arkeler çok uç noktalarda (Ekstrem şartlarda) yaşayan canlılardır. Arkeler, çok
sıcak su kaynaklarında, yanardağ ağzına yakın bölgelerde, denizlerin derinlerin
deki
sıcak su kaynaklarında, tuz göllerinde, yüksek asit ve yüksek bazik özelliğe
sahip sular ve topraklarda yaşayabilen türleri kapsayan önemli bir gruptur. Arkeler
ılımlı koşullarda da yaşayabilirler.
•
Ekstrem şartlarda yaşayabilmelerinin temel sebebi farklı çevre koşullarında
bozulmadan sağlam kalabilen enzimlere sahip olmalarıdır.
•
Özellikle endüstride pek çok tepkimenin gerçekIeştirilmesinde, boya sanayinde,
atık metallerin zehirli etkisinin azaltılmasında kullanılırlar.
•
Çevresel koşullara bağlı olarak arkeler dört grupta incelenebilirler.
•
Metonojenik arkeler (metanojenler):
C02'i
hidrojen ile birleştirip metan gazı oluştururlar.
Zorunlu
anaerob olan bu gruba oksijen zehir etkisi yapar. Bataklıklarda pis sularda,
çöplerde ve otçul canlıların sindirim sisteminde bulunabilirler. Bazı çiftçiler
metanojenleri kullanarak gübreden yakıt olarak kullanılmak üzere metan üretir.
• Aşırı tuzcullar (halofiller):
Tuz oranı çok yüksek olan ortamlarda yaşarlar. Fotosentez yapan türleri
bulunur. Bu türler gelişbilmek için deniz suyunda 10 kat daha fazla tuza
ihtiyaç duyar. Klorofilleri vardır ve fotosentez yaparlar.
• Aşırı termofiller:
Bu tip arkeler için uygun yaşama sıcaklığı 65-85 °C arasındadır. Bazı türleri
daha sıcak ortamda da yaşayabilir.
• Soğuk seven (psikirofilik arke):
Sıcaklığın çok düşük olduğu ortamlarda yaşarlar. Çoğu 5 °C'nin altındaki
sıcaklıklarda yaşar.
•
Arkebakteriler genelde diğer organizmalara zarar vermez ve bunların hastalık
etmeni olarak bilineni yoktur.
•
Çoğu kemoototrof bazıları fotoototroftur. Heterotrof olanları da vardır.